Koor voor gewone én bijzondere mensen

Geplaatst 15-01-2008

ENSCHEDE - Eén plus één is drie. Het is ook de naam van een nieuw opgericht smartlappen-shantykoor. De naam is veelzeggend, want het is een simpele manier om de bedoeling erachter te verklaren. Het koor bestaat uit gewone en bijzondere mensen.
Initiatiefnemer Ruud Souverijn: "Dit koor bestaat uit koppels van mensen met een handicap en mensen zonder. Dat is een unieke combinatie, door ze samen te laten werken komt er meer uit dan als ze beide individueel gaan zingen."Er is voldoende gelegenheid voor gehandicapte mensen om in een koor te zingen, maar 1+1=3 gaat bewust verder. "Ons koor is bedoeld om het netwerk van mensen te vergroten, en om vriendschappen te sluiten. De nadruk ligt op de ontmoetingen en het onderlinge contact, of iemand kan zingen is niet belangrijk."Het repertoire, bestaande uit smartlappen en zeemansliederen, is bewust gekozen. "We willen het koor zo toegankelijk mogelijk houden. Dit genre is populair en toch eenvoudig. Het is zeker voor mensen met een verstandelijke beperking moeilijk om de teksten te lezen, dus kiezen we voor teksten die makkelijk te onthouden zijn." Het koor is na de eerste week al redelijk succesvol. " We hebben nu al negentien deelnemers die samen dus paren vormen, maar iedereen kan zich blijven aanmelden. We hopen dat we eind dit jaar twintig paren hebben."Door mond-tot-mond reclame groeide het koor in de eerste week al met vijf deelnemers, dus het lijkt een haalbare kaart.De vorming van een koor speelt al jaren bij Souverijn en Jolke Schenkel. " De dirigente en ik kennen elkaar al heel lang, en we hebben al drie jaar plannen om een dergelijk koor op te zetten."Met de komst van het multi-functionele wijkgebouw Prismare kregen de plannen concrete vormen. "Wij vinden dat een erg inspirerende omgeving. Er gebeurt heel veel. Toen we hoorden dat prismare er kwam hebben we besloten dat het moest gaan gebeuren."Het koor wordt als activiteit ondersteund door MEE Twente. Dat is een organisatie die ondersteuning biedt aan iedereen met een beperking. Souverijn: "Ik ben werkzaam bij MEE als consulent. Het koor vormen Jolke en ik op persoonlijke titel, maar het past erg goed bij de activiteiten van MEE."

Huis aan huis 9 januari 2008

Huis aan huis 9 januari 2008
Start zang avonden

25 juni, 2008

EERSTE OPTREDEN

PROGRAMMA:

Volgorde kan ter plekke nog veranderen

1. Michiel de Ruyter
2. Varen, varen over de baren
3. In Dublin’s fair city
4. Kaap’ren varen
5. Meisje loos
6. Vriendschap
7. Yellow Submarine
8. Fisherman Peter
9. Oorlogs schip
10. Golf van Biskaje
11. Drunken sailor
12. Kleine café
13. My Bonnie



De toegang is gratis.
U kunt een vrije gift in de schatkist deponeren ten bate van basisinstrumentarium voor het koor.

EERSTE OPTREDEN

Shanty en Smartlappenkoor

1 + 1 = 3
30 juni
19.30 uur
PRISMARE
Enschede

Welkom
bij het eerste optreden van het bijzondere
Shanty en Smartlappenkoor

1 + 1 = 3


Dit koor is zo bijzonder vanwege de leden. Met of zonder beperking: zingen kunnen ze allemaal.

Onder de bezielende leiding van Jolke Schenkel is in korte tijd een repertoire opgebouwd dat u vanavond kunt beluisteren, kunt zien en waaraan u mee kunt doen. Schroom vooral niet voor dit laatste als u wordt uitgenodigd!

In januari 2008 is het koor opgericht met het idee een gelegenheid te bieden in duo’s, als maatjes te gaan zingen. Iedereen door elkaar heen, geen scheidingen van doelgroepen, gewoon als mensen onder elkaar. Shanty en Smartlappen is het gekozen repertoire, van traditionele zeemansliederen en Yellow Submarine tot Het kleine café…. het komt allemaal voorbij.
Nu in juni 2008 zijn er 42 leden, die enthousiast wekelijks oefenen en plezier hebben, zichzelf en anderen verbazend met liedjes die aansprekend zijn en onder de knie gekregen worden.

Een eerste optreden is spannend maar vooral erg leuk, zowel voor de koorleden als voor u, het publiek. Geniet van dit bijzondere optreden!

Geen opmerkingen:


Jan, Piet, Joris en corneel....

Achtergrond info van sommige van onze liedjes

Al die willen te kaap'ren varen.....

1 Al die willen te kaap'ren varen,
moeten mannen met baarden zijn.
Jan, Piet, Joris en Korneel,
die hebben baarden,
die hebben baarden.
Jan, Piet, Joris en Korneel.
die hebben baarden,
zij varen mee.

In plaats van over Jan, Pier, Tjores en Corneel wordt er in sommige liedbundels over Jan, Piet Joris en Korneel gezongen. Liedje; waar je tegen moet kunnen als je als zeerover, vrijbuiter wil varen. Mannen met baarden stonden symbool voor het ruige zeeleven. Een beroemde kaper Jan Bart uit Duinkerker stond bekend om zijn baard . Het lied is dan ook voor het eerst opgeschreven in deze havenplaats. Kaap'ren vaaren: ''Kaap de Goede Hoop'. Het lied is minder oud dan bijvoorbeeld 'The drunken Sailor'' of "daar was laatst een meisje loos". Het is gebaseerd op een gedicht kaperslied van Emannuel Hiel (1834-1899) . Een beroemde bewerking : De popgroep"Bots".

In een blauw geruite kiel...

In een blauw geruite kiel Draaide hij aan het grote wiel, de gan-ze dag! Maar Michieltjes jongenshart leed ondragelijke smart A-ach, A-ach A-ach A-ach

Een liedje gemaakt in de 19de eeuw over iemand die beroemd geworden is in de 17de eeuw, de 'Gouden Eeuw'. Op 24 maart 1607 werd Michiel de Ruyter vlakbij de zeehaven van Vlissingen geboren. Zijn vader was eigenlijk zeeman maar ging aan wal werken om dichter bij zijn kinderen te kunnen zijn. Michiel wilde als kleine jongen al niet meer naar school, en moest al heel jong meewerken om de kost te verdienen. Bij een touwslagerij draaide hij de hele dag aan een groot wiel. simpel zwaar en eentonig werk. Waarschijnlijk heeft juist deze tijd er voor gezorgd dat hij ondanks al zijn later verworven roem, rijkdom en adelijke titels veel respect had voor iedereen. Nederland - de Republiek der Zeven Nederlanden- was toen het rijkste land ter wereld. Maar natuurlijk kon het nog rijker. Daarom stuurde men de vloot van de Oost en West-Indische Compangie op zoek naar nieuwe gebieden overzee. Michieltje ging voor het eerst mee toen hij elf was, en kwam er al snel achter dat hij toch echt naar school moest om meer te leren dan alleen vloeren schrobben of gevaarlijke klusjes in de mast. Met 34 was hij zo,n goede zeeman dat hij werd benoemd tot kapitein. Met 54 was hij oud- luitenant en daarna admiraal en tenslotte opperbevelhebber . Zijn manschappen vertelde dat hij nooit iets deed voor eigen winst. Van matroos had hij het geschopt tot de machtigste aanvoerder van de 17de eeuwse marine. Dat kan dus echt! De tactiek die Michiel gebruikte om te winnen was zo modern dat ze nu nog wordt gebruikt. Mede door Michiel de Ruyter werd onze Republiek steeds rijker en machtiger. Vooral Engeland was daar niet blij mee er ontstonden alleen al met hen vier oorlogen. Pas nadat Europa de Pest overwonnen had, en Londen hersteld was van een grote brand besloot men de strijdbijl te begraven. Michiel won met een vloot van 70 schepen. 1676 raakte Michiel gewond tijdens een gevecht met de Fransen. Hij was 70 toen hij stierf. Het duurde 10 lange maanden eer zijn zeeschip zijn gebalsemde lichaam naar ons land bracht. Je kunt zijn graf bezoeken in de Nieuwe kerk te Amsterdam.

Op zijn naam staan 7 oorlogen 40 gevechten en 15 grote zeeslagen.

Cockles and mussels (Molly malone)
Is een 18e-19e eeuws traditioneel Iers lied. Hier onder vind je de globale vertaling.

In Dublin's prachtige stad waar de meisjes zo mooi zijn viel mijn oog voor het eerst op lief mollige Molly Malone. Terwijl ze haar wagen voort duwde door brede en smalle straten van Dublin onderwijl roepend kokkels en mossels levend en vers.
Ze verkocht vis das geen wonder want haar vader en moeder deden dat ook hun wagen duwend door de brede en smalle straten van Dublin. onderwijl roepend kokkels en mossels levend en vers.

Ze stierf aan .een griepje en was niet de redden, en dat was het eind van lief Molly Malone. Maar haar geest duwt haar wagen door de brede en smalle straten van Dublin. onderwijl roepend kokkels en mossels levend en vers.

Het was een soort kruiwagen met verlengde handvaten en een of twee grote wielen. Rond 1900 waren de gezondheidszorg en de sociale voorzieningen nog niet zoals nu. Ziek? Geen werk geen geld. Werd je ziek dan werkte je dus meestal gewoon door totdat je er letterlijk gewoon bij neerviel. Dit lied werd en wordt nog steeds veel gezongen in streken met veel vissers en natuurlijk Ierland. De kokkels zijn schelpen. Vroeger werden ze ook bij ons regelmatig gegeten. Andere zeekust landen eten ze nog steeds.


Michiiel de Ruyter

Molly Malone